Diagram poskytuje jednoduchý spôsob, ako pochopiť, ako sa zariadenia pripájajú vo veľkej sieti. Schopnosť rozpoznať logické reprezentácie fyzických sieťových komponentov je rozhodujúca pre schopnosť vizualizovať organizáciu a prevádzku siete.

Opis toho, ako sa každé z týchto zariadení a médií navzájom spája, používa špecializovaná terminológia:

Network Interface Card (NIC) – NIC fyzicky pripája koncové zariadenie k sieti.
Fyzický port – konektor alebo zásuvka na sieťovom zariadení, kde sa médium pripája ku koncovému zariadeniu alebo inému sieťovému zariadeniu.
Rozhranie – Špecializované porty na sieťovom zariadení, ktoré sa pripájajú k jednotlivým sieťam. Pretože smerovače spájajú siete, porty na smerovači sa označujú ako sieťové rozhrania.


Poznámka: Pojmy port a rozhranie sa často používajú zameniteľne.

Topologické diagramy

Topologické diagramy sú povinnou dokumentáciou pre každého, kto pracuje so sieťou. Poskytujú vizuálnu mapu toho, ako je sieť prepojená. Existujú dva typy topologických diagramov: fyzické a logické.

Diagramy fyzickej topológie

Fyzické topologické diagramy znázorňujú fyzické umiestnenie sprostredkovateľských zariadení a káblovú inštaláciu, ako je znázornené na obrázku. Môžete vidieť, že miestnosti, v ktorých sa tieto zariadenia nachádzajú, sú označené touto fyzickou topológiou.

Logické topologické diagramy

Diagramy logickej topológie znázorňujú zariadenia, porty a schému adresovania siete, ako je znázornené na obrázku. Môžete vidieť, ktoré koncové zariadenia sú pripojené ku ktorým sprostredkovateľským zariadeniam a aké médiá sa používajú.

 

Posledná zmena: pondelok, 22 mája 2023, 12:06