Internetové pripojenia pre domácnosti a malé kancelárie

Kábel – Internetový dátový signál, ktorý zvyčajne ponúkajú poskytovatelia služieb káblovej televízie, sa prenáša na rovnakom kábli, ktorý poskytuje káblovú televíziu. Poskytuje veľkú šírku pásma, vysokú dostupnosť a neustále pripojenie k internetu.


DSL - Digital Subscriber Lines tiež poskytuje veľkú šírku pásma, vysokú dostupnosť a neustále pripojenie k internetu. DSL beží cez telefónnu linku. Vo všeobecnosti sa používatelia malých kancelárií a domácich kancelárií pripájajú pomocou asymetrického DSL (ADSL), čo znamená, že rýchlosť sťahovania je vyššia ako rýchlosť nahrávania.


Cellular – Mobilný prístup na internet využíva na pripojenie mobilnú telefónnu sieť. Kdekoľvek môžete získať mobilný signál, môžete získať prístup k mobilnému internetu. Výkon je obmedzený možnosťami telefónu a mobilnej veže, ku ktorej je pripojený.


Satelit - Dostupnosť satelitného prístupu na internet je výhodou v tých oblastiach, ktoré by inak nemali žiadne internetové pripojenie. Satelitné paraboly vyžadujú jasný výhľad na satelit.


Dial-up telefón – lacná možnosť, ktorá využíva akúkoľvek telefónnu linku a modem. Nízka šírka pásma, ktorú poskytuje dial-up modemové pripojenie, nie je dostatočná na prenos veľkého množstva dát, hoci je užitočná pre mobilný prístup na cestách.


Výber pripojenia sa líši v závislosti od geografickej polohy a dostupnosti poskytovateľa služieb.

Podnikové internetové pripojenia

Možnosti podnikového pripojenia sa líšia od možností domáceho používateľa. Firmy môžu vyžadovať vyššiu šírku pásma, vyhradenú šírku pásma a spravované služby. Dostupné možnosti pripojenia sa líšia v závislosti od typu poskytovateľov služieb nachádzajúcich sa v blízkosti.

Vyhradená prenajatá linka – Prenajaté linky sú vyhradené okruhy v rámci siete poskytovateľa služieb, ktoré spájajú geograficky oddelené kancelárie pre súkromné hlasové a/alebo dátové siete. Okruhy sa prenajímajú za mesačnú alebo ročnú sadzbu.


Metro Ethernet - Toto je niekedy známe ako Ethernet WAN. V tomto module ho budeme označovať ako Metro Ethernet. Metro ethernet rozširuje technológiu prístupu LAN do siete WAN.


Business DSL - Business DSL je k dispozícii v rôznych formátoch. Obľúbenou voľbou je symetrická digitálna predplatiteľská linka (SDSL), ktorá je podobná spotrebiteľskej verzii DSL, ale poskytuje nahrávanie a sťahovanie rovnako vysokou rýchlosťou.


Satelit - Satelitná služba môže poskytnúť pripojenie, keď nie je k dispozícii káblové riešenie.

Konvergované siete

Dnes sa samostatné dátové, telefónne a video siete zbližujú. Na rozdiel od vyhradených sietí sú konvergované siete schopné doručovať dáta, hlas a video medzi mnohými rôznymi typmi zariadení cez rovnakú sieťovú infraštruktúru. Táto sieťová infraštruktúra používa rovnaký súbor pravidiel, dohôd a implementačných štandardov. Konvergované dátové siete prenášajú viacero služieb v jednej sieti.

Posledná zmena: utorok, 23 mája 2023, 11:28