Internet

Internet je celosvetová zbierka vzájomne prepojených sietí (internetov alebo skrátene internetu). Obrázok ukazuje jeden spôsob, ako vidieť internet ako súbor vzájomne prepojených sietí LAN a WAN.

Niektoré z príkladov LAN sú navzájom prepojené prostredníctvom pripojenia WAN. Siete WAN sú potom navzájom prepojené. Červené spojovacie čiary WAN predstavujú všetky druhy spôsobov pripojenia sietí. Siete WAN sa môžu pripojiť cez medené drôty, káble z optických vlákien a bezdrôtové prenosy (nie sú zobrazené).

Internet nevlastní žiadny jednotlivec ani skupina. Zabezpečenie efektívnej komunikácie v rámci tejto rôznorodej infraštruktúry si vyžaduje aplikáciu konzistentných a všeobecne uznávaných technológií a štandardov, ako aj spoluprácu mnohých agentúr správy siete. Existujú organizácie, ktoré boli vyvinuté, aby pomáhali udržiavať štruktúru a štandardizáciu internetových protokolov a procesov. Medzi tieto organizácie patrí Internet Engineering Task Force (IETF), Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) a Internet Architecture Board (IAB) a mnoho ďalších.

Intranet a Extranet

Existujú dva ďalšie pojmy, ktoré sú podobné pojmu internet: intranet a extranet.

Intranet je termín, ktorý sa často používa na označenie súkromného pripojenia sietí LAN a WAN, ktoré patrí organizácii. Intranet je navrhnutý tak, aby bol prístupný len členom organizácie, zamestnancom alebo iným osobám s oprávnením.

Organizácia môže použiť extranet na poskytnutie zabezpečeného a bezpečného prístupu jednotlivcom, ktorí pracujú pre inú organizáciu, ale vyžadujú prístup k údajom organizácie. Tu je niekoľko príkladov extranetov:

  • Spoločnosť, ktorá poskytuje prístup k externým dodávateľom a dodávateľom
  • Nemocnica, ktorá poskytuje lekárom rezervačný systém, aby mohli objednávať svojich pacientov
  • Miestny úrad školstva, ktorý školám vo svojom obvode poskytuje rozpočtové a personálne informácie
Posledná zmena: pondelok, 22 mája 2023, 12:06